Tour/Randonneurfietsen

  • Teun Lamers

    Hallo,

    Ik ben van plan om binnenkort een tourfiets te kopen waarmee ik op fietsvakantie kan. Ik ben daarom ook op zoek naar sites/ winkels die gespecialiseerd zijn in deze fietsen en een goede service hebben, ik heb een aantal eisen die er minimaal op moeten (bijv. een wielrenstuur). Ik kom zelf uit de omgeving van Den Bosch. Misschien dat iemand mij hiermee kan helpen. Waar moet je bijv. vooral op letten als je een tourfiets wil aanschaffen voor de lange afstanden?

    Met vriendelijke groet,

    Teun Lamers

    email: teunlamers@hotmail.com

  • pieter

    Hallo,

    Na jaren gereden te hebben met een Giant Expedition was ik dit jaar aan een nieuwe toe. echter de nieuwe Giant expedition met 26" wielen wil ik niet, te veel een fiets die voor extreme omstandigheden gebouwd is. Ik gebruik de randonneur vooral om tochten door Europa te maken.

    Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij Cylce point in Den Bosch waar ik een zgd kale hybride heb gekocht, een Cannondale H500, prijs 1859 gulden. Ik heb deze fiets vervolgens “aangekleed”met een voor- en een achterdrager en bevestiging gemaakt voor afneembare spatborden. Vervolgens heb ik er een vlinderstuur op gezet, gekocht bij Halfords voor ca 30 gulden.

    Het voordeel hiervan is dat je een goedkope fiets hebt, die je zelf naar wens opbouwt. Ik heb er bijvoorbeeld geen verlichting op gebouwd: deze gebruik je toch nooit op een fietstocht (althans dat is mijn persoonlijke ervaring).

    Met deze fiets ben ik van uit Nederland naar de pyreneeen gereden. De Cannondale bleek een geweldige fiets te zijn, heerlijk licht lopend en zeer comfortabel. Ik kan je aanraden eens bij Cycle point binnen te lopen en deze fiets eens te bekijken. Cycle point heeft mijn fiets “getuned”voor weinig geld: een iets andere schakelaar, een iets andere voorderailleur (vraag naar Joris).

    Veel succes met het zoeken naar een goede randonneur.

  • D. van der Wal

    Beste Teun,

    Allereerst hangt het er natuurlijk vanaf in welke prijsklasse je een fiets zoekt. Laat je geen peperdure fiets aanpraten. Zeker als je voor de eerste keer gaat is dat zonde. Misschien valt het tegen en besluit je niet weer te gaan je zit dan met een dure fiets in je maag. Bovendien zegt de prijs niet altijd alles over de kwaliteit. Een goede tourfiets heb je voor ongeveer 2000 gulden. De ´nieuwe´Giant Expedition is zoals pieter al zei zodanig veranderd dat het geen ´normale´ fiets meer is. De Giant Custom Super Light is echter de opvolger van de Expedition en is een zeer goede fiets die ik je van harte kan aanbevelen. Deze fiets kost ongeveer 2100 gulden. Een erg bekend merk van vakantiefietsen is Koga Miyata. Deze fietsen beginnen echter bij 3500 gulden. Bij Koga betaal je echter voor een groot gedeelte voor de naam. Veel Koga´s zijn bijvoorbeeld afgemonteerd met dezelfde onderdelen als de Giant Custom Super Light. Het verschil is dat de Giant een fabrieksfiets is en de Koga met de hand gebouwd is. Daardoor is de afstelling van de Koga vaak beter. Wanneer je echter een goede fietsenmaker hebt kan hij je Giant ook perfect afstellen en merk je weinig verschil meer. Het bewijs daarvan werd geleverd tijdens onze fietsvakantie afgelopen juli. We zijn met z´n vieren op de fiets van Amsterdam naar Rome gereden. We reden alle vier op een Giant variërend van 1350 (!) tot 2200 gulden. We hebben 2800 kilometer gefietst en geen enkele keer pech gehad (zelfs geen lekke banden). We zijn op die route ook verscheidenen mensen tegengekomen op Koga´s die wel pech hadden. De prijs is dus niet altijd bepalend.

  • R.Ophorst

    Hoi Teun,

    Ga eens kijken bij de firma Snel in Utrecht.

    Heb daar vorig jaar ook een nieuwe randonneur laten aanmeten.

    Alles is mogelijk, dus ook met een racestuur.

    Kijk via fietspagina.NL NAAR HUN SITE.

    de prijzen beginnen tussen de 2500 en 3000.

    Mij is in ieder geval deze fiets heel goed bevallen en ik kan vorrlopig nog jaren vooruit.

    HOI, RON