Fietsen langs de grenzen van Nedersaksen

Van de Nederlandse grens tot aan de Harz, van de Noordzee tot aan het Weserbergland is het vakantieland Nedersaksen doortrokken met prachtige fietspaden. Net over de grens, in Ostfriesland en het Eemsland zijn de vlakke routes te vinden en is het heerlijk genieten van de weidse landschappen. Heuvelachtig wordt het in het Teutoburger Waldrondom Osnabrück en het Weserbergland ten zuiden van Hannover. Voor de sportieve fietser bieden de steile hellingen van de Harz de juiste uitdaging.

Land van piraten en vrijbuiters

Ostfriesland is bekend vanwege zijn theeceremonie én mooie fietsroutes. De fietsroute ‘Störtebekerland - stamhoofden, vrijbuiters en vrije Friezen’ voert langs burchten, kastelen en andere bezienswaardigheden, zoals het ‘piratennest’ van de roemruchte middeleeuwse pirtaat Störtebeker. De fietstocht kan ook uitstekend worden gecombineerd met een ritje met de Museumstrein die in de zomermaanden op zondagen tussen Hage en Dornum pendelt en die ook fietsen vervoert. Nieuw is de ‘Ostfriesland-Fahrradtaxi’: de fietstaxi voor het geval de wind van voren komt.

www.ostfriesland.de

Smokkelpaden

De Grafschaft Bentheim wordt van 3 kanten omgeven door Nederlands grondgebied. Vroeger werden koffie, jenever en zelfs hele varkens in het geniep over de grens gebracht. De geheime paden door de veen- en heidegebieden waren alleen bekend bij de inheemse bevolking. Waar vroeger gesmokkeld werd, word t nu gefietst. De ‘Pionierroute’ verbindt Emmen en Coevorden met Emlichheim en Laar en loopt middendoor het grensoverschrijdende Natuurpark Bourtanger Moor- Bargerveen. Grenzenloos fietsplezier is hier de normaalste zaak van de wereld.

www.grafschaft-bentheim-tourismus.de

Grensgangers

De Grenzgängerroute Teuto-Ems is een nieuwe 152 km lange route die zijn naam dankt aan het ‘drielandenpunt’ in Bad Laer, net onder Osnabrück. Hier vonden eeuwenlang gevechten en schermutselingen plaats tussen de rivaliserende bisdommen en koninkrijken. Langs de route zijn nog altijd grensstenen met een P en H voor de koninkrijken van Pruisen en Hannover te vinden. Tegenwoordig gaat het er ontspannen aan toe, het Osnabrücker Land is niet voor niets bekend vanwege zijn vele heilbaden en de heerlijke regionale keuken. De route loopt grotendeels over rustige wegen en is door de geringe hoogteverschillen zeer geschikt voor gezinnen met kinderen.

www.grenzgaengerroute.de

Links en rechts van het IJzeren Gordijn

Een hele andere grenservaring biedt de Harz. Tot de val van het IJzeren Gordijn 20 jaar geleden was deze regio in tweeën gedeeld. Decennia lang kon de natuur links en rechts van de grenshekken zijn gang gaan en is een eigen biotoop ontstaan: het ‘Grüne Band’. In het Harzer voorland tussen Hornburg en Wernigrode heeft men verschillende fietsroutes uitgezet die telkens weer de voormalige Duitse binnengrens kruisen. De fietsroutes lopen door een afwisselend landschap met boomgaarden, velden en kastanjealleeën en mooie middeleeuwse stadjes. Vanaf uitzichtpunten kunt u genieten van de prachtige omgeving.

www.harzinfo.de

Meer fietsroutes: www.vakantieland-nedersaksen.nl